Investing: It is a gamble whose success depends on an ability to predict the future.

14 Eylül 2010 Salı

Altin_Eylül_2010





Eylül ayı altın yorumlarıyla yine altının geçmiş aydaki durumunu değerlendirip benim öngörülerimle paralel mi değil mi diye bakip içinde olduğumuz ayın tahminlerinde bulunacağız.

Yukarıda görülen Spot altın fiyatları ve CME- Aralık vadeli altın fiyatlarına baktığımizda Temmuz 2010 ortalarında 1271 seviyesinden dönen altın fiyatlarının bu seviyelere kadar zorladığını ve şu anda 1252 dolar/ons seviyesinde bulunduğunu görüyoruz. Fiyat artışlarındaki en önemli sebep Stres testleriyle Avrupa ayağında tazelenen güvenin ABD ayağında aynı performansı gösterememesi ve bümüye endişelerinin geçtiğimiz 1 ay boyunca büyüyerek devam etmesinden kaynaklanıyor.

Ama son anlarda FED’den ve piyasalardan gelen haberle endişeleri bir kısım da olsa azaltmaya yeter nitelikte. Son olarak ABD'deki "Jackson Hole" ekonomi sempozyumunda ve Bernanke’nin geçen hafta yaptığı konuşmasında , önde gelen Merkez Bankaları'nın Başkanları gerek görülmesi halinde gevşek para politikası uygulamaları bazında yeni adımlar atılabileceğini belirtmeleri ve Fed'in son açıklanan toplantı notlarında ekonomik görünümün beklenenin üzerinde kötüleşme sinyalleri vermesi durumunda daha fazla "mortgage'a dayalı varlık" satın alınabileceğinin belirtilmesi FED’in hala ekonominin arkasında hazır beklediğini ve herhangi bir kriz oluşması halinde buna müdahele edebileceğini belirtmesi piyasaların bugünlerde yatay seyredeceği izlenimini veriyor(tabi ki herhangi bir ilgili büyüme datası kötü gelmez ve makro ekonomik görünüm beklenen kötüleşmeden daha kötü gelmez ise). Öte yandan BOJ, bankalara yönelik sabit faizli fonlama operasyonlarının hacmini 20 trilyon Yen'den 30 trilyon Yen'e yükselttiğini açıklaması ve mevcut 3 aylık ihalelerin yanısıra bundan sonra 6 aylık ihaleler de açacağını duyurmasıyla asya ayağında da ayaklar yere düzgün basacağının sinyali verildi. Avrupa’da ise şimdilik datalar yatay bir seyir izleyerek ne umut ne de umutsuluk veriyor.

İkinci dip tartışmalarının alevlendiği günlerde gelen iyi istihdam ve büyüme dataları ve ABD’de beklentilerden iyi gelen ISM imalat endeksiyle başlayan Eylül ayında trend, tarım dışı istihdam verisinin de beklentilerden iyi gelmesi sonrasında kötü günler Ağustos ayında kaldı gibi görünüyor.

Obama’nın kongre seçimleri öncesinde oy kaybını önlemek için açıklamaya başladiği bütçeye eklenmesi planlana 50 milyar dolarlık altyapı gideri ve benzeri gelecek olan makroekonomik önlemler piyasaları ayakta tutacak ve düşüşü engelleyecek gibi görünüyor.

Altın da 1250.00 $/ons seviyesinin bugün kırılması piyasalarda risk unsurlarının devam ettiğini ve Altının mevcut konjektürde gücünü koruyacağını destekler nitelikte.

Teknik olarak 1250.00 $/ons önemli destek konumunda, ve bu destekten sonra yeni hedef 1265.00 $/ons hedef seviye olacaktır ve önemli bir satış firsatı elde edilebilir. Aşağı yönlü kar realizasyonunda ise 1230-35 $/ons önemli destek seviyesi olarak görülüyor. Bu seviye aşağı yönlü kırılmadıkça Altın gücünü kısa ve orta vadede korumaya devam edecektir. Ama genel konjöktürde dikkat edilmesi gereken yine büyüme verileri ve enflasyon verileri olması gerekmektedir.

Türkiye VOB-Altın-Ekim vadelileri ise yurt dışı piyasalara paralel bir şekilde 60.500-60.900 seviyelerinde seyretmekte. Burada da 61.200 ve 62.000 seviyeleri önemli direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor. 60.000 seviyesi ise destek olarak karşımıza çıkıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder